Paloznakon zajlott az első Hangzó Csipke fesztivál - beszámoló

HANGZÓ CSIPKE – Helyi értékek, helyi közösségek

HCS 1A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Hangzó Csipke" projekt támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása" című pályázatán. A veszprémi Gizella Nőikar így 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával. A rendezvényen 8 művészeti csoport vett részt, 200 résztvevő követte figyelemmel az eseményeket és 5 önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az időjárás végig borongós volt, azonban eső végül nem esett, így minden tervezett szabadtéri program megvalósult.

A rendezvényen a Gizella Nőikar mellett közreműködött a Zamárdi Nőikar, a veszprémi Orlando Énekegyüttes, a barnagi Semper Reformanda Énekegyüttes, továbbá a Szentgáli Banda Népzenei Együttes műsora színesítette a programot Hajdu Péter „Sáti" és Hajdu Viktória néptáncosok bemutatójával egybekötve, melyet táncház követett. A Szent József Házban a Mencshelyi és a Balatonendrédi Csipkekör, valamint a Paloznaki Hímzőkör kiállítása várta az érdeklődőket, a Nyitott Műhelyben pedig a vertcsipke készítésével lehetett ismerkedni. Erdei T. Lilla MMA ösztöndíjas etnográfus vetített képes előadása a kiállítótérben volt hallható a Balaton-felvidéki csipkékről. A gyermekes családoknak kézműves foglalkozás keretében, Kondicsné Bató Edit okleveles viseletkészítő szakember közreműködésével papírlegyező készítésére volt lehetőségük csipkeminták felhasználásával, illetve keszkenőjükre hímezhették saját monogramjukat.

A rendezvény a látogatók számára ingyenes volt.

Borbásné Gazdag Gabriella projektmenedzser, karnagy így nyilatkozik a Hangzó Csipkéről:

„Első ízben megvalósult eseményünk célja rövidtávon a helyi identitás erősítése a helyi lakosság bevonásával egy olyan rendezvényen, ahol több művészeti ág találkozik, rávilágítva a népi és a klasszikus kultúra közötti kapcsolatra. Sikerült ösztönöznünk a helyieket a népi kézműves alkotások megismerésére, a helyi népdalkincs meghallgatására, elsajátítására, hogy továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak. Kiemelt célunk volt, hogy a közönség nívós előadásoknak legyen részese és megismerje a kórus és a népi kézművesség közösségteremtő erejét. A művészeti ágak összekapcsolásával új közönséget értek el a résztvevő együttesek. Fő célunk a regionális kapcsolatok erősítése, a közösségek összekapcsolása és a lokális közösségek megerősítése önkéntesek bevonásával, kapcsolatteremtési lehetőség biztosításával, mely a visszajelzések alapján sikeresen megvalósult. Hosszú távú célunk a helyi értékek bemutatása vándorkiállítás keretében, Veszprémben és más Balaton-felvidéki településen."

A Hangzó Csipke projekt 2021. szeptember 30-i dátummal sikeresen zárult.

A Hangzó Csipke program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Képes beszámolónk Youtube csatornánkon tekinthető meg, itt.

HangzoCsipke logo

    VEB2023-logo hu website lablec blue 130x280px