Kórusunk fellépései 2019-ben

dania csoportkep2019 tavaszán kistérségi koncertsorozatunk volt az NKA támogatásával, az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ szervezésében Hajmáskéren, Kapolcson és Ősiben. Május 12-én a Gizella Napok zárókoncertjén többek között Bartók Béla Falun című művét adtuk elő, mely a darab veszprémi premierje volt. Zongorán Teleki Gergő zongoraművész kísérte kórusunkat. Dominek Anna színművész a magyar költészet gyöngyszemeivel színesítette programunkat.

 

 

  

 

Felsőörsön és Eplényben Zenés irodalmi estet adtunk, majd rövid szünet után Dániába utaztunk, ahol három helyszínen koncerteztünk. 

2019. augusztus 14-19-ig Dániában vendégszerepeltünk a Faaborgkoret vegyeskar meghívására. A dán kórus tavaly a Gizella Napok zárókoncertjén vendégszerepelt Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében, a Gizella Nőikarral közösen. Már ekkor felmerült, hogy szívesen vendégül látnának minket Dániában, egy koncertturné keretében.
A hivatalos meghívás után hosszas szervezőmunka kezdődött, majd 2019. augusztus 14-én indult a repülőgép Koppenhágába a Gizella Nőikar tagjaival. A kórus felejthetetlen napokat töltött a skandináv országban. Három koncertet adtak: a vendéglátó vegyeskar otthonában, Faaborgban, a Helios Filmszínházban és Kultúrházban, majd Svendborgban a Vor Frue protestáns templomban, végül a fővárosban, Koppenhágában, a Jesu Hjerte katolikus templomban. A nőikar műsorait Borbásné Gazdag Gabriella karnagy állította össze. Vezényletével közös művek is felcsendültek. A veszprémiek számára megindító élmény volt Bárdos Lajos: Szellő zúg című művét együtt énekelni a dán kórussal. Az Ole Kongsted karnagy vezényelte Faaborgkoret is örömmel és szeretettel fogadta a karnagyuk által írt Natten er så stille című dán kórusmű közös előadását.
Szólót énekelt Kizlinger Katalin. Kruppa-Jakab Éva autentikus mezőségi és moldvai népdalokat adott elő, melyek mélyen meghatották a magyarul nem értő közönséget is.
A Gizella Nőikar számára büszkeség volt Koppenhágában, az 1996-os Európa Kulturális Fővárosában hírét vinni annak, hogy Veszprém 2023-ban viseli majd ezt a címet.
Bátran állíthatjuk, hogy a néhány nap alatt igaz barátság szövődött a dán és a magyar kórustagok között. A Gizella Nőikar énekesei fantasztikus élményekkel tértek haza. A vendéglátó családok megismertették velük a város nevezetességeit és a környező szigetvilágot, bepillantást engedtek a dániai mindennapokba, rendkívüli vendégszeretettel fogadták őket. A „Gizellák" remélik, hogy jövőre ők is vendégül láthatják a Faaborgkoret-et Veszprémben és környékén, és természetesen közös koncerteket is terveznek.

Hazatérésünk után augusztus 28-án a Gyere a parkba! rendezvényen énekeltünk a Veszprém Agóra előtt. Szeptember 28-án Balatonendréden a II. Balatónia Fesztiválon, majd 30-án Veszprémben a Zene Világnapján léptünk fel a Lovassy László Gimnáziumban.

További tervezett koncertjeink 2019-ben:

December 1. Adventi Koncert a Cholnoky Jenő Általános Iskolában

December 7. Szlovákia, Ipolyság, Tesmag - Adventi Koncert - az Amicorum Vegyeskar meghívására