Veszprém Énekel Kórusfesztivál

VpEnekel logo butitott

 A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Veszprém Énekel” projekt 5.000.000 Ft támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. Ennek köszönhetően 2022. június 16-án 17 órától a királynék és a zene városában megrendezik az első Veszprém Énekel Kórusfesztivált.

A Veszprém Énekel Kórusfesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott nagyszabású, kórusokat megmozgató rendezvény. Veszprém és környéke gyermek-, ifjúsági és felnőtt kórusai, együttesei mutatkoznak be és énekelnek a város hat belvárosi szabadtéri helyszínén, a közönség aktív bevonásával. A koncertekre az Óváros téren, a Hangvilla melletti téren, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejáratánál, a Fortuna udvaron, valamint a Kossuth utca alsó és felső szakaszán kialakított színpadoknál kerül sor.

Az ingyenesen látogatható rendezvény célja a kóruskultúra népszerűsítése, egymás megismerése, és a különböző korosztályos kóruscsoportok láthatóvá tétele az ide látogatók számára. A közönség érezni fogja a közös éneklés örömét, közösségteremtő erejét. Ebben közreműködnek a város kórusainak szakértő karnagyai, valamint az országosan is elismert Dr. Tóth Árpád karnagy, aki a nyitó gálán énekelteti meg a közönséget.

A Veszprém Énekel projekt kezdeményezés szorosan kapcsolódik a VEB2023 EKF Hangvető programjához, melynek célja a közönség aktív bevonása a zenei élményekbe. A Gizella Nőikar az elmúlt félévben számos interaktív koncertet adott az Agóra Veszprémben, kisebb városrészi közösségeknek. A kórus 20 éves jubileumi koncertjén, a 2022. évi Gizella Napok zárókoncertjén is megénekeltették a közönséget. Ezt a sorozatot folytatja a Veszprém Énekel program. A fesztivál erősíti a közösségi kapcsolatokat a kórusokon belül és fellépési lehetőséget biztosít az énekesek számára a pandémiás időszak után. A rendezvény szorosabb együttműködést teremt az együttesek között. A Veszprém Énekel program az itt élők számára is megmutatja azt a gazdag kóruskultúrát, melyre méltán lehet büszke a Zene Városa, Veszprém.

gizellakorus GG

A veszprémi Gizella Nőikar nyitott és nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen együttműködések életre hívásában. A kórus és a karnagy, Borbásné Gazdag Gabriella célkitűzése, hogy olyan rendezvényeket valósítsanak meg, melyek során a helyi értékek felszínre kerülhetnek.

Hisszük, hogy a magyar kóruszenének és kóruskultúrának helye van a magyar művészetben és fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassuk ezt. A Veszprém Énekel egy olyan találkozási pont, amelynek fő célja, hogy népszerűsítse és láthatóvá tegye a kóruskultúrát: az éneklés örömöt ad és összeköt bennünket, kórustagokat és a hallgatóságot is. Ebben a megváltozott világban nem a közönséget hívjuk koncertterembe, hanem a kórusok mennek a közönséghez, hogy a mindennapok részévé tegyük a talán sokak által nem is látható, nem ismert értékeket. Szeretnénk, ha nyárindító fesztiválunk egy kellemes, nyitott délután és este lenne mind a belvárosban sétálóknak, mind az ide érkező turistáknak. Fesztiválunk minőségi programot és kikapcsolódást nyújt, miközben bemutatja a veszprémi kóruskultúrát és azokat az embereket, akiknek mindennapi életében fontos szerepet játszik az éneklés, a zene. Ezáltal kedvet csinálunk az együttesekhez való csatlakozáshoz is. A színpadoknál lehetőséget teremtünk a tagtoborzásra, hiszen célunk, hogy új tagokkal is gyarapodjanak a résztvevő kórusok.” – mondta el Borbásné Gazdag Gabriella.

Fontos számunkra a fenntarthatóság: hosszútávon működtethető programot álmodtunk meg, mely erősíti a társadalmi kapcsolatokat. A környezeti fenntarthatóságra is figyelmet fordítunk. Már a műsor kommunikációjában is kérjük vendégeinket, hozzák magukkal kulacsukat és lehetőség szerint a közösségi közlekedést preferálják a helyszínre jutáshoz.

Főszervező a Gizella Nőikar, együttműködő partner az Agóra Veszprém Kulturális Központ. A program létrejöttét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

VEB2023-logo hu website lablec blue 130x280px

 

 

 

 

 

A Veszprém Énekel programja:

17:00 Megnyitó az Óváros téren - az összes kórus szereplésével

Közös mű előadása: A Veszprém Énekel fesztiválon Halász Károly Veszprémi anziksz című vegyeskarra írt kórusműve hangzik fel az összes résztvevő kórus közös előadásában, az Óváros téri Nyitó Gálán. Halász Károly veszprémi kötődésű zeneszerző, karnagy a művet Borbásné Gazdag Gabriella, a Gizella Nőikar karnagya felkérésére írta, kifejezetten a Veszprém Énekel Kórusfesztiválra. Ez az alkalom tehát a mű premierje is lesz. A kánon Kemény Géza azonos című versének zenés feldolgozása.

A közönséget fesztivál kiemelt vendége  Dr. Tóth Árpád karnagy, egyetemi és középiskolai tanár, a Csíkszerda improvizációs kórus vezetője, a Kórusok Éjszakája megálmodója és főszervezője énekelteti meg. Hitvallása, hogy a 21. század elején ideje lenne leszámolni a kóruséneklés megszokásaival, és érdemes lenne újragondolni a közösen énekelve alkotás elemeit. Előadásai során bebizonyítja, hogy az éneklés igen is "menő".

18:00 Óváros téri színpad - XX. századi darabok 

Veszprém Város Vegyeskara
Veszprém Város Vegyeskara Vokálja
Zamárdi Nőikar – Balatonendréd

18:00 Fortuna udvar színpad – Reneszánsz művek

Orlando Énekegyüttes - Veszprém

Gizella Nőikar – Veszprém

Opus Énekegyüttes – Veszprém

18:00 Hangvilla melletti színpad – Ifjúsági darabok

Simonyi Gyermekkar - Veszprém

Szilágyi Harangegyüttes - Veszprém

Simonyi Iskola Kicsinyek Kórusa – Veszprém

19:00 Szent Imre téri színpad (a Kokó Terasznál) – Népszerű művek

Gizella Nőikar - Veszprém

Veszprémi Német Nemzetiségi Klub Énekkara

Vetési-Lovassy Spanyol Kórus - Veszprém

19:00 Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejárata – Költészet és zene

Padányi Schola Énekegyüttes - Veszprém

Padányi  Kamarakórus - Veszprém

Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság

19:00 Kossuth utca – Marica Kávézó melletti színpad – Zenei csemegék

Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság

Tinódi Kamarakórus - Várpalota

Szilágyi Harangegyüttes – Veszprém

20:00 Záró Gála az Óváros téren – minden szereplő együttes részvételével

Közös műsor 
Beethoven: IX. szimfónia - Örömóda 

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A szabadtéri programra a belépés ingyenes, a rendezvény szabadon látogatható, a műsorfolyamba bármikor be lehet csatlakozni.

A Veszprém Énekel program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

Részletes program, esőhelyszínről értesítés:

www.veszpremenekel.hu

http://www.facebook.com/VeszpremEnekel

http://www.instagram.com/veszpremenekel 

 Esőhelyszín: Csermák A. Zeneiskola (Veszprém, Megyeház tér 5.)

 

A projekt kommunikációjával foglalkozó személy elérhetősége:

Kruppa-Jakab Éva, Tel.: +36 20 495 4000, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.