A Gizella Nőikar Kaunasban, Európa Kulturális Fővárosában járt

kaunas3A Gizella Nőikar 2022. június 9-13-ig a litvániai “Kaunas Cantat” kórusfesztiválon képviselte Veszprémet, a királynék és a Zene Városát, valamint Magyarországot. Kaunas idén (Újvidék és Esch-sur-Alzette mellett) Európa Kulturális Fővárosa. Az utazást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta.

 

 

 

 Június 9-én este részt vettünk a nagyon izgalmas nyitó gálán, ahol a profi énekegyüttes, a németországi Singer Pur fellépése után a kórusok közös éneklése (open singing) is elkezdődött Jan Schumacher kiváló német karnagy vezetésével.

Nagyon büszkék vagyunk a fesztiválon való részvételi lehetőségre. Kórusunk két koncertet adott, június 10-én és 11-én.

https://www.facebook.com/.../gm.../5296502343745260/

https://www.facebook.com/.../gm.../5296445690417592/ 

Első koncertünk június 10-én 21 órakor egy szökőkút mellett zajlott szabadtéren, a kaunasi Unity Square-en. Műsorunkat reneszánsz művek és magyar népdalfeldolgozások alkották. Az eső éppen elállt, mikor színpadra álltunk. A kórusról drónfelvétel is készült, mely bekerült a fesztivál összefoglaló videójába (kórusunk itt látható: 1:05, 1:17, 1:48, 2:25, 2:44): https://www.facebook.com/LituaniaCantat/videos/1455230138273510

Második koncertünkön, június 11-én 18 órakor a gyönyörű Szent György templomban énekeltünk, ahol a hangzás, a templomi akusztika igazán különlegessé varázsolta a koncertet. Magyar zeneszerzők művei is felcsendültek az egyházi művek mellett, a nézők figyelmét pedig felhívtuk arra, hogy jövőre Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa. Záró darabként előadtuk a Veszprémi Anziksz című kórusművet, amit a “Veszprém Énekel” programunk számára Halász Károly zeneszerző írt a veszprémi költő, Kemény Géza versére. Koncertjeink előtt kóruspróbát tartottunk szállodánk különtermében, hogy felkészülten tudjunk kiállni a kaunasi közönség elé.

kaunas1

 Mindkét napon részt vettünk szakmai előadásokon illetve “Open Singing” rendezvényeken. Ezeket az alkalmakat Jan Schumacher világhírű német karnagy, karmester tartotta, aki elsősorban az éneklés megkedvelését, a kórusmuzsika megszerettetését szeretné átadni hallgatóságának. Az előadások a helyi zenei gimnáziumban, míg az Open Singing rendezvények különböző szabadtéri helyszíneken, pl. a sétálóutcán, főtéren, templom előtt és egy bevásárlóközpontban kaptak helyet, minden esetben bevonva a helyi közönséget, a járókelőket is.

   

 

 

kaunas4

Szabadidőnkben lehetőségünk volt meghallgatni más résztvevő kórusok műsorát is, köztük svéd (valójában egy magyar család), ukrán, litván együttesekét.

Június 12-én vasárnap este a Záró Gála következett Kaunas legnagyobb templomában. Csodálatos volt a Szent Mihály templomban elhagzó műsorunkon - többek között - egy magyar művet is megszólaltatni (Karai József: Sárközi karikázó), az akusztika ismét magával ragadott minket. Ugyanakkor felemelő volt a többi kórust is meghallgatni és egy fantasztikus hangulatú közös énekléssel zárni a fesztivált. Többek között előadtuk a Kaunas Cantat himnuszát, a Cantemus-t, amit erre az alkalomra komponált Vaclovas Agustinas, aki a koncerten is jelen volt. Ez igazi megkoronázása volt ennek a három napnak.

 

 

 

kaunas2

Június 13-án indultunk haza, és még nem sejtettük, hogy az úton ugyanolyan izgalmak várnak ránk, mint Litvánia felé...hiszen oda- és visszafelé úton is lemaradtak a csomagjaink a varsói átszállásnál, hazafelé ráadásul szakadó esőben, igen nagy turbulencia mellett repültünk, de végül szerencsésen megérkeztünk Budapestre, ahol a csomagokra való várakozás során felevenítettük a legszebb kaunas-i pillanatokat.

Hazaérkezésünk után három nappal, 2022. június 16-án már a saját Veszprém Énekel fesztiválunkat rendeztük meg, így három nagyon sűrű nap várt ránk. Az EKF Kulturális-Művészeti Projektek támogatása keretében valósítottuk meg programunkat. Így tehát elmondhatjuk, hogy a kaunasi út számunkra nemcsak fellépési lehetőség, hanem egyfajta tanulmányút is volt, hiszen a közönség bevonásának új módszerét, az open singing-et volt lehetőségünk megismerni. A Gizella Nőikar 2021-2022-ben már többízben tartott interaktív koncertet, daltanítással egybekötve, így biztosak vagyunk benne, hogy itthoni rendezvényeinken alkalmazni tudjuk majd a Litvániában látott módszert.

Köszönjük a szervező Lithuania Cantatnak a tartalmas programokat, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak pedig a pályázati támogatást!

 

ekf logo