• 011Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 023Tęmolnarstudio.hu.jpg
 • 013Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • DSC_1369_k.jpg
 • 010Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 028Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • DSC_1294_k.jpg
 • 015Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • DSC_1196_K.jpg
 • 023Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 009Tęmolnarstudio.hu.jpg
 • 020Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 030Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 021Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 025Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 017Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 014Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 024Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • 026Tęmolnarstudio.hu_web.jpg
 • DSC_1262_K.jpg

Kórusunk

gizellakarKórusunk 2002-ben alakult Veszprémben, a királynék városában, zenét szerető hölgyek összefogásából. Alapító karnagyunk Borbásné Gazdag Gabriella. Hamar aktív résztvevői lettünk a város és a megye zenei életének, és országos rendezvényeken is felléptünk.

2003-ban a Budapesten, a Zeneakadémián Legány Dénes két művének ősbemutatóját énekeltük.

Még ebben az évben meghívást kaptunk a veszprémi Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválra, ahol a Legígéretesebb Kórus címet érdemeltük ki.

2004-2005-ben többször vendégszerepeltünk Ausztriában meghívás illetve kóruscsere alkalmával, és többször előadhattuk Pergolesi: Stabat Mater című művét.

2005-ben fellépetünk a Romantikus Kóruszenei Fesztiválon Veszprémben.

2005-ben és 2006-ban a Magyar Rádió két alkalommal készített hangfelvételt a kórussal.

gizellanapokA 2006-ban a KÓTA országos minősítő rendszerében Hangversenykórus minősítést értünk el. Ebben az évben több és jelentős szakmai sikerrel büszkélkedhettünk.
Májusban Olaszország Lazio tartományába kapott meghívásnak tettünk eleget - Velletri és Colleferro városában adtunk koncerteket, majd októberben Szlovákiában, Senica városában vettünk részt egy Nemzetközi Kórusfesztiválon, ahol kiemelkedő sikert arattunk.

2007 májusában az egynemű kari kategóriában a 20. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenyen (a Kodály-évben) a nemzetközi zsűri teljesítményünket a második helyezéssel díjazta.

Szintén 2007 őszén hollandiai koncertmeghívásokat teljesítettünk: Velp város kórusával alakítottunk ki cserekapcsolatot.

ecce homo szoboravatas vpVeszprémben felléptünk a Liszt Ferenc Kórustársaság és a Magyar Kodály Társaság által szervezett ünnepi Kodály koncerten, a Szent Imre Emlékév rendezvényén és a Zene Világnapja október 1-jei városi koncertjén.

2007-ben a Bécsben élő hárfaművész, Anzinger Nagy Zsuzsa volt vendégművésze a kórusnak, akivel Benjamin Britten: A Ceremony of Carols című művét adtuk elő.

2008-ban pedig többek között Brahms: Regina coeli és Brahms: 4 ének – kórus, 2 kürt és hárfa című szerzeményeit adtuk elő.

2008. május 31-én a bécsi Collegium Hungaricum meghívására az ausztriai St. Pöltenben megrendezett Magyar Kulturális Napok keretében adtunk koncertet.

2010-ben Petrozsényben a Hunyad Megyei Magyar Napokon szerepeltünk nagy sikerrel.

CD az egrol a fenyt2011 őszén elkészült a kórus 10 éves jubileumi CD-je ...az égről a fényt...címmel

A kórus nevéhez fűződött éveken át a hagyományosan minden év novemberében, a veszprémi Szent Mihály Székesegyházban megrendezett Cecília-napi koncert, amelyre neves szólistákat hívtunk.

2012. Petrozsény - barlangkoncert
2012. Közös fellépés Marco Sollini és Salvatore Barbatano zongoraművészekkel a várpalotai Thury-Várban, majd a Budapesti Olasz Kultúrintézetben
2012 őszén a kórus fennállásának 10. évfordulójára Jubileumi Koncertet adtunk a veszprémi Simonyi Zsigmond Általános Iskola Aulájában

2013 októbere: Leobendorf, Ausztria - Nagykoncert az osztrák nemzeti ünnepen
2013-tól Rendszeres zenés tárlatvezetés a Veszprémi Várban, a Dubniczay-Palotában

2014 őszén a székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon első helyezést értünk el, így egy évre hazahozhattuk a Vox Mirabilis Vándordíjat.

2015 augusztusában a Gizella Nőikar egyetlen női kórusként részt vett a világhírű Arezzo-i Nemzetközi Kórusversenyen,  melyre több száz pályázó kórus közül választották be. A meghívásos versenyen 20. századi, kamarakórus és folklór kategóriában indultunk. Kórusunk egy ötödik és egy hatodik helyet szerzett.

2015-ös szakmai programunk itt található.

2016-os szakmai beszámolónk itt olvasható. Az év kiemelt eseménye kórusunk életében a Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyen való sikeres részvételünk volt Goriziában, Olaszországban. Ugyanebben az évben Wolfsbergben is koncerteztünk a Balaton Kamarazenekarral. Pergolesi Stabat Mater című darabját adtuk elő.

2017-es szakmai programunk, fellépéseink itt olvashatók. Az év kiemelt eseményei: kórusunk 15. éves jubileumi koncertje májusban, a Gizella Napok zárókoncertjeként, valamint a novemberi koncertünk, Halász Károly: Origo című művének előadása a Filmhatás Zenekarral a veszprémi Hangvillában.

prima dij korus2 k2018-as fellépéseink listája itt érhető el. Kórusunkat 2018-ban Veszprém Megyei Prima Díjjal tüntették ki magyar zeneművészet kategóriában. 2018 nyarán készítettük el harmadik albumunk felvételét. 

2019 tavaszán kistérségi koncertsorozatunk volt az NKA támogatásával, az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ szervezésében Hajmáskéren, Kapolcson és Ősiben, majd Eplényben is. Május 12-én a Gizella Napok zárókoncertjén többek között Bartók Béla Falun című művét adtuk elő, mely a darab veszprémi premierje volt. Zongorán Teleki Gergő zongoraművész kísérte kórusunkat. Dominek Anna színművész a magyar költészet gyöngyszemeivel színesítette programunkat. A Komolyzenei Koncertek Felsőörsön rendezvénysorozat egyik meghívottjaként koncertet adtunk a felsőörsi katolikus templomban. 2019-ben több kórussal építettünk baráti kapcsolatot: a Balatonendrédi Nőikarral, az Ipolysági Vegyeskarral és a dániai Faaborg Város Vegyeskarával (Faaborgkoret) közös koncerteken léptünk fel.

Külön öröm, hogy Szlovákiában a határon túli magyarokból álló Amichorum Vegyeskarral is kóruskapcsolatba kerültünk. Ipolyvisken a környék magyar kórusaival közös adventi koncertet adtunk.

CD12019 nyarán kórusunk a 3. CD lemezét adta ki promóciós céllal Teleki Gergő zongoraművész közreműködésével, „...lelkemet megvidámítja..." címmel.


2019-es évünk legkiemelkedőbb eseménye az augusztus végén megvalósult dániai koncertkörút a Faaborgi Vegyeskar meghívására. Nagy örömmel adtunk koncertet Koppenhágában, amely 1996-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. Büszkék voltunk, hogy zenei nagykövetként képviselhettük a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa, Veszprém kórusművészetét.

2020 év elején megrendeztünk a Kocsár Emlékkoncertet az Agóra Veszprémben, majd a COVID-19 okozta pandémiás időszakban folyamatosan online próbákat tartottunk, új műveket sajátítottunk el, vártuk a fellépési lehetőségeket, a korlátozások feloldását. Ennek az időszaknak hangulatát mutatja be Maradj otthon és énekelj tovább című Youtube videónk, mely itt látható.

 2021-ben sikeresen pályáztunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Kulturális-művészeti projektek támogatása című pályázaton és Paloznakon augusztus 28-án megrendeztük a Hangzó Csipke című nagyszabású összművészeti programot. Erről bővebb információ itt olvasható.

  2022-ben ismét sikeresen pályáztunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Kulturális-művészeti projektek támogatása című pályázatán és megrendezhetjük a Veszprém Énekel Kórusfesztivált június 16-án Veszprém belvárosában, 15 helyi kórussal, 6 szabadtéri színpadon.

Szintén a VEB2023 Zrt-hez sikeresen pályázva juthatunk el Kaunasba, Litvániába június 9-13-ig a Kaunas Cantat kórusfesztiválra, ahol Veszprémet és Magyarországot képviseljük Európa Kulturális Fővárosában.

A Veszprém Város kiemelt művészeti együttese cím, a várostól kapott anyagi támogatás, valamint a Művészetek Háza és az Agóra Veszprém Kulturális Központ szakmai és emberi támogatása lehetőséget teremt a kórusunknak a folyamatos magas szintű zenei munkához, a fejlődéshez, a hazai és nemzetközi kapcsolatok építéséhez.

 

 

Karnagyunk:

Borbásné Gazdag Gabriella

gabi

 

 

 

 

 

Prima VOSZ foto3A Gizella Nőikar alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella, aki 2002 óta vezeti kórusunkat.

Borbásné Gazdag Gabriella a Zeneakadémia elvégzése után, 1989-ben került Veszprémbe. Korábban vezetett kórusaival, mint a Reneszánsz Kamarakórus, az Ének-Zenei Általános Iskola kamarakórusa, a Dohnányi Leánykar, a Péti Férfikar, több CD- és rádiófelvételt, tévéfelvételt és számos koncertutat tud maga mögött Európa országaiban - Olaszország, Belgium, Hollandia, Németország, Franciaország.
A belgiumi Neerpeltben megrendezett nemzetközi kórusversenyen Reneszánsz Kamarakórusával 1. díj Summa Cum Laude illetve Leánykarával 1. díj Cum Laude díjat nyert.

 

 

Kocsar_emlekkoncert2020

 

 

 

 

 

 

A Gizella Nőikar tagjai 2022-ben:

Szoprán:

Gellérné Németh Erzsébet

Hargitai Szilvia

Kizlinger Katalin

Kohári Bernadett

Kruppa-Jakab Éva

Dr. Merényi Adrienn

Nagy Regina

Sári Katalin

Szőkéné dr. Nagy Zsuzsanna

 

Mezzo:

Abodné Makai Enikő

Bella Ágnes

Borsosné Kovács Dóra

Dr. Dénes Zsuzsanna

Fertig Erzsébet

Gönczi Zsófia

Hegedűs Zsuzsanna

Punk Tünde

Tátrainé Radics Rita

Zsigmond Anikó

 

Alt:

Albert Orsolya

Bertalan Gitta

Lékó Katalin

Martonné Szilas Katalin

Nagyné Csapó Marianna

Rácz Katalin

Somfai Katalin

Vargáné Horváth Erika